Open
 • ул. 1 број 105 А Петровец, 1000 Скопје
 • 24/7 дежурна служба. Без гужви и чекање.

Број 1 Болница

во Македонија и на Балканот

Европски стандарди

Квалификуван кадар

Прегледај резултати онлајн

Задоволни пациенти
Информации на : +389 (0)2 5110 115

Д-р Оливера Жиковска

Д-р Оливера Жиковска

Специјалист по Клиничка Биохемија
 • :
  Учество на повеќе конгреси и семинари
 • :
  Долгогодишно искуство во Клиничката биохемија

Профил

Со своето долгогодишно искуство како специјалист по медицинска Биохемија, Д-р Оливера Жиковска, изработува најразлични биохемиски анализи во својата секојдневна пракса, но нејзиниот посебен фокус на интерес е насочен кон имунолошките испитувања, хормони, тумор маркери, специфични протеини како и кон алергиските испитувања кои моментално се дел од заболувањата на 21 век на пошироката популација.

Достапни услуги во Лабораторијата по Биохемија

 • Хематолошки статус
 • Цитолошки анализи
 • Маркери за анемија
 • Хемостаза
 • УРИНА-уринарен статус и седимент
 • Фекално окултно крварење (FOB)  – квалитативен
 • Глуциден статус
 • Липиден статус
 • Протеински статус
 • Електролити и олигоелементи
 • Ензимски статус
 • Деградациони продукти
 • Срцеви биомаркери
 • Тумор маркери
 • Адренални и питуитарни хормони
 • Репродуктивна ендокринологија
 • Тироидна функција
 • Неинвазивен биохемиски скрининг на хромозопатии-PRISCA 5
 • Коскен метаболизам
 • Имунолошки статус и специфични протеини
 • Алергии
 • Интолеранција на храна
 • Детекција на злоупотреба на дроги
 • Концентрација на терапевтски супстанци во крв и телесни течности
 • Серолошки инфективни маркери

Поле на посебен интерес

Клиничка биохемија 100%

2017 - Во тек

Специјалист по Клиничка Биохемија во Општа болница Еуроиталиа, Скопје

2016 - 2017

Специјалист по Клиничка Биохемија во ПЗУ “Амедела“ Дијагностичко специјалистичка лабораторија, Скопје

2014 - 2016

Специјалист по Клиничка Биохемија во ПЗУ “ЛАОР“ Дијагностичко специјалистичка лабораторија, Тетовo

2004 - 2014

Вработена во ЈЗУ “Здравствен дом“, Крива Паланка

 • Македонска Лекарска комора
 • Македонско здружение за Кардиохирургија
 • Здружение на доктори специјалисти по медицинска биохемија на Македонија

2011

Учество на работилницата на XI семинар на Македонското лабораториско здружение, Охрид

2006

Учество на Конгресот по општа медицина и Конгресот по кардиологија, Охрид

2007 - 2010

Специјализација по медицинска биохемија при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј”, Скопје

1995 - 2003

Медицински факултет, Универзитет “Св. Кирил и Методиј”, Скопје

Закажете преглед

Hi, How Can We Help You?