Open
 • ул. 1 број 105 А Петровец, 1000 Скопје
 • 24/7 дежурна служба. Без гужви и чекање.

Број 1 Болница

во Македонија и на Балканот

Европски стандарди

Квалификуван кадар

Прегледај резултати онлајн

Задоволни пациенти
Информации на : +389 (0)2 5110 115

Фарм. Христина Христовска

Фарм. Христина Христовска

Дипломиран Фармацевт
 • :
  Работи на подобрување на работата на сите болнички фармацевти
 • :
  Посебен интерес кон фармаковигиланцата и фармакоинформатиката

Профил

Дипл. Фарм. Христина Христовска е раководител на болничката аптека. Активно е вклучена во работата на Македонската асоцијација на болнички фармацевти каде работи на подобрување на работата на сите болнички фармацевти во Македонија. Исто така, учествува на Генералните собранија на Европската асоцијација на болнички фармацевти неколку години по ред.

За следење на најдобрите и современи клинички практики учествува на различни работилници и академски семинари организирани од страна на Македонската и Европската асоцијација на болнички фармацевти. Во нашата болница се грижи за почитување на принципот Медицина и фармација базирани на докази.

 • Април 2018 –  Обука за Јавни набавки ( Public Procurement Training ) во Стопанска Комора на Р.М
 • Март 2017 – Тренинг организиран од Bausch and Lomb Surgical дивизија за специјалисти за Stellaris Arterior
 • Јуни 2017 – Тренинг организиран од Bausch and Lomb Surgical дивизија за специјалисти за PC NG
 • Учество на дводневна работилница која се одржува секој Април во последните 10 години, организирана од Македонската Асоцијација на Болнички Фармацевти, а се дискутира за важни теми за подобрување на работата на болничките фармацевти
 • Учество на Генералното Собрание на Европската Асоцијација на Фармацевти(EAHP) три години ред (12-15 Јуни 2014 г. во Софија; 11-14 Јуни 2015 г. во Порто; 9-12 Јуни 2016 г. во Прага) како претставник на Македонската Асоцијација на Болнички Фармацевти
 • Учество на Академски семинар на Европската Асоцијација на Фармацевти од 12-14 Септември 2014 г. во Прага на тема – Фармакоепидемиологија – Методи и алатки
 • Учество на 17-ти Конгрес на EAHP одржан од 21-23 Март 2012 г. во Милано
 • Учество на 14-ти Конгрес на EAHP одржан од 21-23 Март 2009 г. во Барселона

Поле на посебен интерес

Фармација 100%
Фармаковигиланца 100%
Фармакоинформатика 100%

2018 - Во тек

Раководител на фармацевтското одделение во општа болница Еуроиталиа, Скопје

2017 - 2018

Одговорно лице за офталмолошкото хируршко портфолио и поддршка при регистрации на медицински средства и фармаковигиланца

2006 - 2016

Раководител на фармацевтското одделение во ПЗУ Ре-Медика, Скопје

1998 - 2006

Раководител на аптека во Зегин, Скопје

 • Фармацевтска комора на Македонија
 • Европска Асоцијација на болнички фармацевти ( EAHP )

1992 - 1998

Факултет за Фармација, Универзитет “Св. Кирил и Методиј”, Скопје

1988 - 1992

Д.С.З.У “Д-р. Панче Караѓозов“, Скопје

Hi, How Can We Help You?